Kan artrose voorkomen worden?

artroseArtrose wordt veroorzaakt door beschadigd kraakbeen tussen de botten in gewrichten. De oorzaak van deze beschadigingen van het kraakbeen kan onder andere overbelasting van gewrichten zijn of een verkeerde houding. Indien dit lange tijd aanhoudt zal het kraakbeen steeds erger beschadigen en is er sprake van artrose in een steeds verder gevorderd stadium.

Wetende wat de oorzaak van de aandoening kan zijn, is het mogelijk om artrose te voorkomen. Men moet hiervoor de gewrichten ontlasten en ervoor zorgen dat een goede houding aangehouden wordt. De sleutel tot succes in het voorkomen van chronische pijn als gevolg van artrose is de symptomen in een vroeg stadium herkennen en het gedrag dat dit veroorzaakt aanpassen.

Overbelaste gewrichten ontlasten

Indien je na een taak die je hebt uitgevoerd pijnlijke gewrichten hebt, dan moet men een tijd de overbelaste gewrichten ontlasten om artrose te voorkomen. Het komt neer op luisteren naar de signalen die het lichaam je geven. Heb je bijvoorbeeld een pijnlijke rug doordat je zware objecten hebt getild, dan is het natuurlijk niet slim om de daaropvolgende dagen gewoon verder te gaan met tillen. Geef je lichaam voldoende rust totdat de gewrichten weer helemaal hersteld zijn. Het helpt ook om de volgende keer dat de taak uitgevoerd moet worden, je bekijkt of je op een iets andere manier kunt tillen om vooral de rug die eerder pijnlijk was te ontlasten. Je kunt bijvoorbeeld proberen om meer vanuit de benen te tillen. Meer hierover lees je op: https://www.vrijvanpijn.nl/artrose/

Artrose symptomen niet negeren

symptomenPijnlijke gewrichten zijn een symptoom van artrose in een vroeg stadium, maar er zijn nog andere symptomen die een indicatie zijn dat kraakbeen is beschadigd. Deze artrose symptomen moet je nooit negeren. Een kleine aanpassing in gedrag kan namelijk voorkomen dat je later last krijgt van de ernstige aandoening. Hoor je bijvoorbeeld de botten in je handen vaak kraken, dan zijn er misschien enkele oefeningen die je kunt doen om de gewrichten weer soepel te laten bewegen. De krakende botten negeren zal zeker beschadigingen van het kraakbeen tot gevolg hebben. Voordat je het weet heb je last van artrose in een vergevorderd stadium en de chronische pijn die hiermee gepaard gaat.